De therapeut

Mijn naam is Ricardo Leclaire (31). Ik ben MSc. in Gezondheidszorgpsychologie, en heb gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en aan Maastricht University. Ik ben geboren en getogen aan de Zuidoost kant van Maastricht, in en rondom de voormalige zelfstandige gemeente en dorp Heer. Een reflectieve aard en moeilijke ervaringen in mijn jeugd hebben ertoe geleid dat ik al vroeg na ging denken over wat mensen beweegt. Zo ontstond een interesse in psychologie, en later in psychotherapie. Ik heb ervaring als cliënt en weet hoe het is om ‘in de andere stoel te zitten.’

Ik werk vanuit een psychodynamisch kader, omdat ik dit zelf als cliënt het meest behulpzaam heb ervaren, en ook uit het wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit een zeer effectieve vorm van therapie is. Daarnaast maakt mindfulness een onderdeel uit van mijn aanpak. Mijn ervaring is dat mindfulness en psychodynamische therapie, beide gericht op bewustwording en ‘hier zijn’, elkaar heel mooi aanvullen. Ik beoefen mindfulness en eraan verwante methoden ook in mijn privéleven.

Ik ben als psycholoog aangesloten bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), en onderschrijf de beroepscode. Ik volg waar nodig supervisie en neem deel aan intervisiegroepen met collega-therapeuten.